Vzťahy ovplyvňujú našu spokojnosť

Vzťahy majú zásadný vplyv na naše duševné zdravie. Keď duševné zdravie nie je v poriadku, fyzické zdravie môže utrpieť tiež. Každý aspekt života zahŕňa vzťahy. To, ako ich prežívame, ovplyvňuje naše emócie. Duševné rozpoloženie človeka taktiež určuje kvalitu a vlastnosti vzťahov. Neexistujú len zlé alebo dobré vzťahy. Naozaj nebezpečné je, keď ľudia neriešia toxickú dynamiku vzťahov, ktorá ich ohrozuje. Ľudia majú strach čeliť svojej vzťahovej realite, najmä ak to roky odkladajú. Zmeny neprichádzajú. Neustále klamanie, intenzívne hádky,podrazy či dokonca týranie sú niečo, čo by sa vo zdravom vzťahu nemalo diať.

oranžová obloha

Zamýšľali sa ľudia nad tým, že stres spôsobený negatívnymi vzťahmi priamy vplyv na kardiovaskulárne zdravie? Ak sa vo vzťahu naopak cítia nepochopene a aj izolovane, človek pocíti osamelosť. Komunikácia je kľúčom k zdravému a pozitívnemu vzťahu napriek problémom s vyjadrením emócií či duševným zdravím. Existujú rodinné vzťahy, priateľstvá, romantické vzťahy, známosti, vzťahy v práci či inej sociálnej skupine. Líšia sa napríklad blízkosťou, intenzitou. 

úprimné city

Existuje množstvo metód, rád či teórií, ktoré majú pomôcť vylepšiť kvalitu vzťahov. Najideálnejšie je, keď každý človek začne pracovať na sebe, a prijme konštruktívnu kritiku. Ako sa správa on, aké sú jeho pozitívne a negatívne vlastnosti. Bez spätnej väzby od iných ľudí môžeme prehliadať na sebe to, čo iným prekáža alebo vyhovuje. Preto je vhodné byť schopný vypočuť si druhého s úprimným záujmom. Pozitívnu zmenu môže priniesť aj kvalitne strávený spoločný čas, vzájomné pochopenie a pomoc. Zamerajte sa na druhého a budovanie vzťahu, úctu, nielen na seba.

Až príliš často sa stáva, že veci, ktoré sa nám na začiatku na človeku páčili (najmä na partnerovi), nás po nejakom čase iritujú.
Zamerajme sa na to, za čo sme vďační. Je jednoduché upadnúť do negatívneho zvyku a to sústrediť sa na to, čo nám chýba. Namiesto toho, aby sme sa cítili vďační za všetko, čo vo vzťahu máme, upadneme do negatívneho zvyku sústrediť sa na to, čo cítime, že nám chýba.